Ο επί τέσσερα χρόνια φυγάς Γκόραν Χάτζιτς, στρατιωτικός ηγέτης σερβοκροατικής καταγωγής, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την περίοδο 1991 – 1995, συνελήφθη σήμερα στη Σερβία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς. Την ικανοποίησή τους για τη σύλληψη εξέφρασαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ο Χάτζιτς είχε διατελέσει πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα στην Κροατία και μετά την σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, θεωρούταν ο τελευταίος εναπομείναντας καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου της Σερβίας, από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου, την περίοδο 1992-1993, όσο ήταν πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας “Σερβικής Αυτόνομης Περιοχής της Σλαβονίας, Μπαράνια και δυτικού Σρεμ”, στην Κροατία.
Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι με τη σύλληψη του Χάτζιτς, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο στη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης. “Ήταν χρέος μας προς τα θύματα και αποτελεί συμβολή για τη συφιλίωση των λαών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας”, πρόσθεσε.
Η σύλληψη έγινε από άνδρες της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (ΒΙΑ), τη στιγμή που ο Χάτζιτς παραλάμβανε χρήματα από συνεργάτη του στη δασώδη περιοχή Φρούσκα Γκόρα, στη Βοϊβοντίνα, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ.
Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β-92 αναφέρει ότι ο Χάτζιτς είχε πλαστή ταυτότητα και κυκλοφορούσε ελεύθερα όλα αυτά τα χρόνια που καταζητούνταν από τις σερβικές αρχές. Ο ίδιος σταθμός αποκαλύπτει επίσης ότι ο Χάτζιτς, τη στιγμή της σύλληψης δεν είχε γένια, κύριο χαρακτηριστικό του προσώπου του στο παρελθόν.
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς, αναμένεται να οδηγηθει στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, στο Βελιγράδι, στις 13:00 (τοπική ώρα).
“Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των σερβικών αρχών η οποία θα επισπεύσει την πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε.”, δήλωσε η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε.
Όπως ανέφερε και ο Μπόρις Τάντιτς, μετά από τη σύλληψη αυτή, έχει αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.
Εν τω μεταξύ, ο γιος του κατηγορούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς, Σρέτσκο, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92, ότι αισθάνεται φριχτά και ότι είναι η πρώτη είδηση που έμαθε για τον πατέρα του μετά από επτά χρόνια.
Από το σπίτι της οικογένειας, στο Νόβι Σαντ, ο γιος, η σύζυγος και οι υπόλοιποι συγγενείς του Χάτζιτς δήλωσαν σοκαρισμένοι. «Επτά χρόνια δεν γνωρίζαμε τίποτα. Αστυνομικοί έρχονταν κατά καιρούς και ερευνούσαν το σπίτι. Εκτός από την επιβεβαίωση της είδησης από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Κανένας δεν επικοινώνησε μαζί μας», δήλωσε ο γιος του κατηγορούμενου.
Στο σπίτι της οικογένειας βρίσκονται η μητέρα και η σύζυγος του και έξω από αυτό κατέφθασαν τηλεοπτικά συνεργεία.
Ικανοποίηση από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε τη σύλληψη, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του Βελιγραδίου.
“Αυτό αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη Σερβία προς την πραγματοποίηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αλλά και ένα εξίσου ουσιαστικό βήμα για την διεθνή δικαιοσύνη”, υπογραμμίζουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον.
Επίσης, και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Χάτζιτς. “Η σύλληψη του θα επιτρέψει στο οδυνηρότερο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας να κλείσει”, επισημαίνει ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο Ράσμουσεν συγχαίρει τις σερβικές αρχές επειδή εκπλήρωσαν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και εκτιμά πως “το μέλλον της Σερβίας εναπόκειται στην εποικοδομητική συνεργασία με τους γείτονές της και με την ευρω-ατλαντική οικογένεια. Το ΝΑΤΟ τηρεί τη δέσμευσή του να βοηθήσει την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων στον δρόμο της ένταξής της στον ευρωατλαντικό κόσμο”, πρόσθεσε.
