Ο μικρός σερίφης, Τζον Άνταμς

Εξώφυλλο του μικρού σερίφη

Εξώφυλλο του μικρού σερίφη

Το  μακροβιότερο  “παιδικό” περιοδικό από Έλληνες δημιουργούς. Μαζί με τον “Μικρό Ήρωα” και τον “Γκαούρ-Ταρζάν” τα πιο πετυχημένα παραλογοτεχνικά δημιουργήματα.


Το αντίπαλο δέος του Μικρού Ήρωα, ο Τζιμ Άνταμς και η παρέα του πρωτοεκδόθηκαν το 1962 και άντεξαν μέχρι το Δεκέμβρη του 1991 συμπληρώνοντας 1468 !! τεύχη και πάνω από 30 χρόνια. Η ιστορία απλή στη σύλληψη της. Οι περιπέτειες ενός Σερίφη στη άγρια δύση. Ιστορίες γουέστερν γνωστές μας από τον κινηματογράφο και τα Pulp Περιοδικά (Μάσκα – Μυστήριο). Με μία “λεπτομέρεια” που έκανε την διαφορά. Ο Ήρωας (Δημήτρης Αδαμόπουλος ή Τζιμ Άνταμς) ήταν Ελληνόπουλο, από την Σπάρτη, 18 χρονών που βρέθηκε στη Άγρια Δύση ακολουθώντας τα βήματα του μακαρίτη Σερίφη πατέρα του. Νοσταλγία και αγάπη για την πατρίδα, γενναιότητα, Ελληνικό κουράγιο και εξυπνάδα έδωσαν τον ξεχωριστό τόνο στη σειρά και εξασφάλισαν την επιτυχία της. Σύντροφοι του ήρωα μας 3 φιγούρες  που έδιναν το δικό τους χρώμα στη σειρά. Η αιώνια αγαπημένη Ντιάνα ,ο  αγαθός και κωμικός Μεξικανός Πεπίτο Γκονζάλες πάντα να τσακώνεται με τον γάιδαρο του Πελεγκρίνο και την αχώριστη κιθάρα του και ο Ινδιάνος Kομάντσι  Τσιπιρίπο. Όλοι μαζί ήταν η θρυλική τετράδα.

Άξιο προσοχής τα σχέδια των ηρώων στα εξώφυλλα. Ο Tζιμ παρουσιάζεται πάντα με λευκό και καλοσυνάτο πρόσωπο, που δείχνει την ευγενική και ηρωική του ψυχή.
Η Nτιάνα, παρουσιάζεται πάντα με τολμηρά ντεκολτέ και κολλητά Τζην, που αναμοχλεύουν μια πάντα υποβόσκουσα σεξουαλική ένταση (και υπονοούμενα για κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Τζιμ). Το κωμικό στοιχείο στις ιστορίες εμφανίζεται στην αστεία φάτσα με τα λαγουδίσια δόντια του και τέλος τα στοιχεία της φύσης και της παιδικότητας στον ημίγυμνο Ινδιάνο Tσιπιρίπο.

Η θρυλική τετράδα γυρνούσε στην Άγρια Δύση και επέβαλε το νόμο κατόπιν εντολής του Κάπτεν Κούπερ, αρχηγού των Σερίφηδων του Τέξας. Όλοι τους ήταν μόνοι στη ζωή, καθώς είχαν χάσει τους γονείς τους. Ο Τζιμ Άνταμς και η ομάδα του ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, αντιμετωπίζοντας πανούργους ληστές, αδίστακτους κακοποιούς, πλούσιους γαιοκτήμονες και διεφθαρμένους πολιτικούς. Ο πιο δύσκολος αντίπαλός τους είναι ο σατανικός Μεξικανός Ελ Καπιτάν, ενώ δεν λείπει και το στοιχείο της ελληνοτουρκικής έχθρας, με τον άλλο μεγάλο κακοποιό, που πάντα τούς ξεφεύγει την τελευταία στιγμή (όπως και ο Ελ Καπιτάν), τον Τούρκο Ελ Ατατούρκ, ο οποίος σκότωσε τον πατέρα τού Τζιμ, και από τότε ο Τζιμ τον αναζητά, έχοντας στο βάθος του μυαλό του την εκδίκηση, πάντοτε όμως έχει προτεραιότητα το καθήκον.

Εξώφυλλο του μικρού σερίφη

Εξώφυλλο του μικρού σερίφη

Σαν δημιουργός παρουσιαζόταν ο “Κώστας Φωτεινός” ψευδώνυμο με το οποίο συνυπέγραφαν ο συγγραφέας Πότης Στρατίκης και ο εικονογράφος Θέμος Ανδρεόπουλος. Εκδότης ο Κώστας Ραμπατζής. Σαν ένα ακόμα κολπάκι εκδοτικό και για να πιάσουν το κοινό ο “Φωτεινός” αναφέρονταν ότι έκανε την “απόδοση” και μόνο στα Ελληνικά των ιστοριών. Ιστοριών που ήταν καταγεγραμμένες ανάμεσα στο θρύλο και την πραγματικότητα της άγριας δύσης.

Από διαφωνία των δημιουργών στις αρχές του ’70 προέκυψαν άλλα δύο περιοδικά με τους ίδιους ήρωες. Όλα με πρώτο συνθετικό στο τίτλο το «Μικρός» τα Σερίφης – Καοϋμπόυ – Αρχηγός. Ο Σερίφης και ο Καοϋμπόυ δημοσίευαν καινούργιες ιστορίες ενώ ο Αρχηγός επανέκδιδε ιστορίες από το αρχείο. Κατά περιόδους κυκλοφόρησαν και άλλοι τίτλοι με τους ίδιους ήρωες σε μεγαλύτερα μεγέθη και πιο πολυσυλλεκτική μορφή στις ιστορίες. Αυτά ήταν τα λεγόμενα Υπερτεύχη Μικρός Καουμπόης στην αρχή και Ντιάνα στα τελευταία νούμερα.

Posted in Τέχνες and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *