Το Facebook είναι από τους πιο δημοφιλείς ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης. Με πιο απλά λόγια είναι ένα μέσο όπου οι χρήστες του επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων κλπ, με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Το Facebook αριθμεί εκατομμύρια ανά τον κόσμο.
Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει, λίγο-πολύ, το Facebook. Πόσο ασφαλείς είναι όμως οι πληροφορίες που ανταλλάσουμε μέσω αυτού;
Τον Δεκέμβριο του 2009, οι υπεύθυνοι του Facebook ανάρτησαν στο προφίλ του κάθε χρήστη ένα παράθυρο διαλόγου με το οποίο ζητούσε την συγκατάθεσή τους, για… κάποιες αλλαγές. Αυτές βέβαια δεν περιγράφτηκαν λεπτομερώς. Μια μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών έδωσε το «ok» χωρίς όμως να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει.
Βάση αυτού, άλλαξαν οι ρυθμίσεις ασφαλείας σε κάθε λογαριασμό και το Facebook απέκτησε το δικαίωμα να δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες (παλαιές και νέες). Έτσι αυτές είναι ορατές σε όλο το ιντερνέτ (μηχανές αναζήτησης κλπ)!
Μπορούμε όμως εμείς να κάνουμε κάτι για αυτό, ακόμα και αν «συμφωνήσαμε» άθελά μας; Η απάντηση είναι πως ναι. Βέβαια πολλοί από εσάς ίσως να έχετε ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Για εσάς όμως που δεν έχετε κάνει κάτι τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
- μπαίνοντας στο προφίλ (λογαριασμό) μας επιλέγουμε «Settings» και στην συνέχεια «Privacy settings».
- στην επόμενη σελίδα που θα εμφανιστεί θα πρέπει να επιλέξουμε «Profile information». Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται διάφορες πληροφορίες σχετικά με εσάς, όπως «birthday» (γενέθλια), «religious and political views» (θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις) και «family and relationship» (οικογένεια και σχέση). Στην διπλανή σελίδα μπορείτε να επιλέξετε το που θα είναι ορατές αυτές οι πληροφορίες
- πηγαίνουμε πάλι στην σελίδα «Privacy settings». Επιλέγουμε «Search». Δίπλα από την φράση «Public Search Results» να ακυρώσουμε την επιλογή «Allow». Με αυτό τον τρόπο, οι προσωπικές μας πληροφορίες θα είναι «ορατές» σε όλους εκτός από τις μηχανές αναζήτησης.
Κάποιες πληροφορίες που ίσως να μην γνωρίζετε για το Facebook:
- το Facebook ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 από τον Mark Zuckerberg
- Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Harvard
- Στην συνέχεια επεκτάθηκε για όλους τους σπουδαστές πανεπιστημίων, κατόπιν για τους μαθητές σχολείων και τέλος για κάθε άνθρωπο του πλανήτη
- Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες
Δεν ξέρω ρε παιδιά… Εγώ πάντως αν ήμουνα Αμερικανική Κυβέρνηση θα έδινα κατιτίς να έρθουν στα χεράκια μου αυτά τα εκατομύρια προφίλ. Ξέρετε τι λεφτά θα γλύτωνα από το να αγοράζω φακέλους, ντουλάπες, σέρβερ…. Πληρώνεις κάτιτις και τα παίρνεις κοψοχρονιά τα στοιχεία.
Windows, παιχνίδια, youtube, facebook, twitter, myspace. Πληρώνεις μια διαφημισούλα και όλα γίνονται πιο εύκολα.
Για κάντε κανένα quiz να μαθαίνουμε τι τρομοκράτες… έ άνθρωποι είστε.
Συνομωτικά σενάρια είναι μην τα πιστεύετε.