Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ

Την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως την αποστασιοποίηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρας Τζάκρη, προκάλεσε η τροπολογία για τον προσδιορισμό των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ, η οποία τελικώς υπερψηφίστηκε.

Η τροπολογία είχε εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις τουριστικές επενδύσεις.

Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρούσα» στην επίμαχη τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Στουρνάρα και Μ. Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, καθώς και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Μάλιστα, η Θεοδώρα Τζάκρη σε δήλωσή της αργότερα, με την οποία επιχείρησε να εξηγήσει τη στάση της στη Βουλή, έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για «ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο Αντώνης Σαμαράς»!

«Η σημερινή μου στάση», ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη, «είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ.Σαμαράς, βαφτίζοντάς το success story. Σε ότι με αφορά ο μόνος γνώμονας των αποφάσεών μου είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ελληνικού λαού. Η ψήφος μου είναι ακόμη ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν ξεπουλάμε, δεν χαρίζουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και τις φοβερές “αναπτυξιακές” ιδέες τους να τις εφαρμόσουν πρώτα στις δικές τους χώρες».

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης και αφού οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη εναντίον του Πρωθυπουργού, δημιουργούσαν εμφανώς πρόβλημα στις ευαίσθητες ισορροπίες της δικομματικής κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανήλθε με μια δεύτερη δήλωση που διανεμήθηκε μάλιστα από την Ιπποκράτης και από την οποία είχαν αφαιρεθεί όλα τα επίμαχα σημεία:

«Η συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε και στην τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ όπου είχα γραφτεί για να μιλήσω, διεκόπη λόγω της διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Διαφωνώ με τους όρους τους οποίους πραγματοποιείται η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και γι’ αυτό το λόγο ψήφισα “παρούσα”» ανέφερε η δεύτερη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη.

Σε κάθε περίπτωση η στάση της Θεοδώρας Τζάκρη καταγράφεται ως το δεύτερο κρούσμα βουλευτή ΠΑΣΟΚ που βγαίνει «εκτός γραμμής» καθώς είχε προηγηθεί η καταψήφιση από τον Πάρι Κουκουλόπουλου άρθρου για τη δημοτική αστυνομία.

Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών στα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που έρχονται και θα έρθουν προς ψήφιση ανησυχούν το Μαξίμου και δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα περί « πολιτικού κινδύνου από την κόπωση των βουλευτών».

Η τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε,προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30/6/2013 του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, από έργα υποδομής, κατασκευές έργων υδρευσης ΝΠΔΔ, κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ, καθώς και οι μη φορολογικές οφειλές της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα προδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων και Οικονομικών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε πως η τροπολογία σκοπό έχει μονάχα την διευκόλυνση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς την εταιρεία και την καταβολή μη φορολογικών υποχρεώσεων της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο.

Η τροπολογία αφορά επίσης την παράλληλη «άρση διαστρεβλώσεων, υπερβολών και ιδιαιτέρων προνομίων», δηλαδή την κάλυψη ελλειμμάτων προερχόμενων από την καταβολή των ειδικών εφάπαξ αποζημιώσεων

«Παρέχεται η εξουσιοδότηση να προσδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ από την αρχή του χρόνου μέχρι την 30η Ιουνίου, για έργα υποδομής, για κατασκευή έργων ύδρευσης, κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ο.κ.», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας πως «για πρώτη φορά καθορίζουμε πλήρως και οφείλουμε να πληρώσουμε αυτά που χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ το ελληνικό Δημόσιο».

Η συγκεκριμένη διάταξη συγκέντρωσε τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία αποσκοπεί απλώς στο «να δοθεί προς εκποίηση η ΕΥΔΑΠ, δίχως χρέη και εκκρεμότητες».

«Είναι δυνατόν να καθορίσει αυτός που χρωστάει, το τι χρωστάει;», αναρωτήθηκε. «Δεν λέτε μόνον ότι θα ορίσετε το χρέος, αλλά θα απαγορεύσετε και σ’ αυτόν που του χρωστάτε να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να βρει το δίκιο του», συμπλήρωσε.

«Στην Κυψέλη κόπηκαν οι συνδέσεις 120 λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους -και τους πήρανε και το ρολόι», κατήγγειλε ο βουλευτήξς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Επί της τροπολογίας έγινε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (πλην της κ. Τζάκρη), καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και από τους ανεξάρτητους βουλευτές κ.κ. Μπόλαρη και Κουράκο.

Έτσι, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 51 βουλευτές, κατά ψήφισαν 44, ενώ υπήρξε και το «παρών» της κ. Τζάκρη.

Η τροπολογία ερμηνεύτηκε ως απόπειρα της κυβέρνησης να βελτιώσει την χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας εν όψει της ιδιωτικοποίησής της.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της εταιρείας, «ως αντίθετου προς το νόμο».

Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της.

Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *