Χωρίς την εκταμίευση της 5ης δόσης τον Ιούνιο, η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών, δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, η χώρα «κατεβάζει ρολά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι. Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για «αποσοβιετοποίηση του κράτους» και για δημιουργία ενός «ισχυρού οικονομικού προτύπου».
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του εάν δεν έχει διασφαλίσεις από την Ευρώπη ότι το 2012 η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των εταίρων της. Παράλληλα, πάντως, πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η 5η δόση θα δοθεί και μαζί μια διασφάλιση για το μέλλον. Ερωτηθείς εάν μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, είπε ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο, αλλά, πρόσθεσε «θα πω το κλισέ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ακόμη, είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφισθεί από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία και όχι την ενισχυμένη των 180 βουλευτών.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγές και μειώσεις στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, λέγοντας ότι «εξετάζουμε κάποια σενάρια, κοιτάμε κάποιες αλλαγές και μειώσεις, εξαιρούνται κάποιες ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι». Επανέφερε το θέμα των απολύσεων στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφέροντας ότι «όταν κλείνεις έναν οργανισμό αξιολογείς, και κάποιους μετατάσσεις και κάποιους όχι. Αυτό το έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών, το έχει πει ο πρωθυπουργός και είναι μια άποψη, με την οποία συντάσσονται οι περισσότεροι. Δεν μπορείς να απορρίψεις ότι κάποιοι δεν απορροφώνται και δεν μπορούν να παραμείνουν (σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών)».
Στην υπενθύμιση, τέλος, παλαιότερης δήλωσής του ότι «εάν χρειαστούν και νέα μέτρα, σημαίνει ότι έχω αποτύχει», ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ακόμη και με την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη οικονομική πολιτική. Και πρόσθεσε ότι η σύνθεση της κυβέρνησης και ποιον θεωρεί ότι πρέπει να είναι στη συγκεκριμένη καρέκλα, είναι απόφαση του πρωθυπουργού.
«Αποφασίστηκε η αποσοβιετοποίηση του κράτους»
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας τη Δευτέρα στην ανοιχτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι λήφθηκαν «δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις». «Ουσιαστικά αποφασίστηκε η αποσοβιετοποίηση του κράτους και η δημιουργία ενός νέου ισχυρού οικονομικού προτύπου με χαρακτηριστικά του την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό και την καινοτομία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο στρεβλό οικονομικό περιβάλλον «στην πραγματικότητα που χτίζαμε όλοι» μεταπολιτευτικά, δημιουργώντας ένα κράτος «πελατειακό» και μια οικονομία «προσοδοθηρική». «Είμαστε όλοι παιδιά αυτού του συστήματος. Πρέπει να σβήσουμε ότι γνωρίζαμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλά την οικονομική κρίση. Η χώρα χρειάζεται μια εθνική επανεκκίνηση με χαρακτηριστικά εθνικής παλιγγενεσίας» είπε ο υπουργός.
Διαπιστώνοντας «θετικά σημάδια», παρά τη δυσμενή συγκυρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τάσεις της ύφεσης, τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα αφήσουμε πίσω μας ότι κράτησε στη χώρα δυνάμεις ζωντανές, χειραγωγημένες και φυλακισμένες». Ανέφερε ότι όλες οι επενδύσεις που θα εγκριθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα έχουν εξασφαλισμένη δανειοδότηση από το ΕΤΕΑΝ με το μισό περίπου επιτόκιο της αγοράς (4%).
Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την πάταξη της γραφειοκρατίας με το one stop shop, και με την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, ενώ προωθείται νομολογία για άρση εμποδίων της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία «επενδυτικής τράπεζας» που αναμένεται να λειτουργήσει από το φθινόπωρο, με «δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια» για «πολύ μεγάλες επενδύσεις».
Απαντώντας σε σχετικά αιτήματα των βιομηχάνων για τις οφειλές του δημοσίου προς επιχειρήσεις και επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές, τόνισε ότι έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος και ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα μια δίκαιη λύση». Χαρακτήρισε τέλος «λαϊκισμό» τη σύγκριση της φορολογίας με βαλκανικές χώρες, αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ε.Ε. είναι διαφορετικό.
Πηγή:tvxs.gr