Μέρκελ: Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

Μέρκελ: Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

Η κρίση που βιώνουμε αυτή την περίοδο έχει να κάνει με την απώλεια της εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο. Γι’ αυτό, σημείωσε η κ. Μέρκελ, αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα η Ευρωζώνη είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των άλλων και αυτό θα γίνει μόνον εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχουν οι εταίροι της από αυτήν.

«Περνάμε μια δύσκολη κατάσταση», είπε η κ. Μέρκελ, δηλώνοντας, ωστόσο, πεπεισμένη πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια, και επανέλαβε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας.

«Από την αρχή της κρίσης έλεγα ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θέλουμε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα, αλλά μια ιδέα και γι’ αυτό η βούληση αυτή είναι τόσο σημαντική.

Πέραν αυτών, η κ. Μέρκελ είπε ότι θα περιμένουν την έκθεση της τρόικας για να ληφθούν ενδεχομένως περαιτέρω αποφάσεις, αλλά η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της σε διάφορους τομείς τη χώρα, όπως είναι για παράδειγμα ο κλάδος της Υγείας ή θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κρίση, είπε η κ. Μέρκελ, δεν μπορεί να λυθεί με ένα καίριο πλήγμα, αλλά θα λυθεί βήμα-βήμα και η Γερμανία θα είναι αρωγός της Ελλάδας στις προσπάθειές της.

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Από την μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό ήδη συμβαίνει. Έχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα δείξει ότι το έργο της κυβέρνησης θα φέρει σύντομα αποτελέσματα».

«Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια και υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που αυξάνουν την εμπιστοσύνη. Το σχέδιό μας θα αποδώσει σύντομα. Θα φέρεουμε αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

«Αυτή τη στιγμή εξελείφουμε ταυτόχρονα το δημοσιονομικό έλλειμα και το έλλειμα αξιοπιστίας. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε υπερήφανος λαός και δεν μας αρέσει να εξαρτώμαστε από δανεικά».

Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, δημόσια περιουσία και μορφωμένους ανθρώπους. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη, πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν περιμένει κανείς να ληθούν ολα τα προβλήματα από το πρώτο βήμα».

Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτη που κάνουμε
Όσον αφορά αν κατά τη διάρκεια της συντάντησης του συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά του προγράμματος σε σωστή τροχιά. «Θέσαμε μεγάλη προτεραιότητα στην ανάκαμψη. Δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτη που κάνουμε. Θα υπάρξει η έκθεση και τότε θα τα δούμε όλα» ανέφερε χαρακτιστικά.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς τις έδωσε συμβολικά παραδείγματα ότι γίνονται εργασίες στην Ελλάδα. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες» υποστήριξε η κα Μέρκελ τονίζοντας όμως ότι «δεν πρέπει να υποφέρουν αυτοί που έχουν τα λίγα χρήματα και οι άνεργοι, αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν και αυτοί που δεν έχουν συνεισφέρει ακόμα. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνουν κάποιοα πράγματα και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προσδοκίες των εταιρών» κατέληξε τέλος η γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Διεθνή, Πολιτική and tagged , , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *