Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Τελευταίες πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να έχει δώσει τελεσίγραφο, μέχρι τις πέντε το πρωί, στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν, διαφορετικά, προειδοποιεί για «νέο αίμα».
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.
«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.
Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.
Γιατσένιουκ: Δεν θα παραδώσουμε την Κριμαία
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποίησε σήμερα ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής.
«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με Ουκρανούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας (…) Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε σημειώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.
Πόλεμος σε διπλωματικό επίπεδο
Σε διεθνές επίπεδο, η ομάδα των G-7 των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου καταδίκασε την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ακύρωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 “έως ότου το περιβάλλον γίνει και πάλι θετικό σε σημαντικές συζητήσεις της ομάδας των G-8».
Kατά το Έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε σκιαγραφήθηκε τόσο η έντονη ανησυχία από τις χώρες όσο και η θέση που έχει πάρει η κάθε μία απ’αυτές αλλά και ο τρόπος που φαίνεται τις επηρεάζει η εν λόγω κρίση.
Βαθιές ανησυχίες κατά την έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέρκελ να δημιουργηθεί μια “αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων”, παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Κριμαία και έχουν περικυκλώσει στρατιωτική βάση στην περιοχή, αναμένοντας οδηγίες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το πολεμικό χτύπημα. Το απόγευμα της Κυριακής πληροφορίες ανέφεραν ότι 15.000 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες της Ουκρανίας έχουν αυτομολήσει. Μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας, ο οποίος ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας. Ακολούθησε ανακοίνωση από την Ουκρανία μέσα από την οποία ο ναύαρχος κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία.