Κόναν ο βάρβαρος

Κόναν ο βάρβαρος

Ο Κόναν ο βάρβαρος (γνωστός και ως Κόναν ο Κιμέριος, από το όνομα της πατρίδας του, της φανταστικής Κιμερίας) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, ο οποίος συχνά συσχετίζεται με το υποείδος της φαντασίας που αποκαλείται ηρωική φαντασία. Θεωρείται ο πιο διάσημος φανταστικός βάρβαρος και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας.


Δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ το 1932, μέσω μιας σειράς διηγημάτων φαντασίας τις οποίες πούλησε στο περιοδικό Weird Tales. Έκτοτε ο χαρακτήρας έχει κάνει την εμφάνισή του σε βιβλία, κόμικς, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και βιντεοπαιχνίδια. Στο ομώνυμο ελληνικό περιοδικό  κόμικς χαρακτηριστικά αναφέρει : <<Ανάμεσα στο χρονικό διάστημα όπου οι ωκεανοί κατάπιαν την Ατλαντίδα, και τις λαμπερές πόλεις ,και των ανερχόμενων γιων του Αρείου ,υπήρξε μια εποχή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Τα λαμπερά βασίλεια απλώθηκαν σ’ όλο τον κόσμο σαν γαλάζιοι μανδύες. Τότε ήλθε ο Κόναν, ο Κιμμέριος με μαύρα μαλλιά, βλοσυρά μάτια, με σπαθί στο χέρι, κλέφτης, φονιάς με μεγάλες μελαγχολίες και μεγάλες ευθυμίες, να πατήσει τους χρυσαφένιους θρόνους του κόσμου κάτω από τα σανδάλια του.>>

Το 1982 ο Τζον Μίλιους σκηνοθέτησε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Το σενάριο του έργου βασίζεται χαλαρά στις ιστορίες του Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ με ήρωα τον ομώνυμο χαρακτήρα και διαμορφώθηκε από τον Όλιβερ Στόουν και τον Μίλιους.

Tags: