Κόμης Δράκουλας

Κόμης Δράκουλας

Τον 14ο αιώνα μ.Χ, η Ρουμανία ήταν χωρισμένη σε τρία ψευδοκράτη. Τη Γαλάχια, τη Τρανσυλβανία και τη Μολδαβία.

Ο  Κόμης Δράκουλας γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Sigishoara στα Καρπάθια.

Καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Bessarab, θεμελιωτή του Βλάχικου κράτους. Ήταν γιος του Βλαντ Β (Βλαντ ο Δράκος)  και της πριγκίπισσας Σνεάζνα.


«Drac» στη Ρουμανία σημαίνει «δράκος», αλλά «Dracul» σημαίνει «ο διάολος». Ο πατέρας του Vlad III ονομαζόταν Vlad Dracul και άνηκε στο «τάγμα των Δράκων». Έτσι και ο υιός του πήρε ακριβώς το ίδιο όνομα. H λέξη «Dracula» σημαίνει «Ο υιός του Διαβόλου».

Το 1446 μ.Χ o Vlad III εντάχθηκε στο τάγμα των Δράκου. Η ένταξη έγινε από τον ίδιο του τον πατέρα, δίνοντάς του ένα δαχτυλίδι με το έμβλημα του Δράκου πάνω του.

Κόμης Δράκουλας

Κόμης Δράκουλας

Εκείνη τη χρονιά ο Σουλτάνος Μεχμέντ ζητούσε σαν φόρο από τη Ρουμανία 10.000 Δουκάτα και 500 νεαρά αγόρια. Ο πατέρας του Vlad III, εξαγριώθηκε και κάλεσε συνάντηση με τους ευγενείς για να ταχθούν ενάντια του Σουλτάνου. Όσο ο πατέρας του έλειπε, οι Τούρκοι απήγαγαν τον Vlad III και τον αδερφό του, και τους οδήγησαν στο στρατόπεδό τους, έξω από τη Ρουμανία.
Στο διάστημα που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι (9 χρόνια), ο πατέρας τους δολοφονήθηκε. Φήμες έλεγαν ότι τον σκότωσαν οι ευγενείς. Η αγριότητα και το θάρρος του Vlad III, γαλουχήθηκε από την αιχμαλωσία και τον θάνατο του πατέρα του και του αδερφού του Mircea όπου δολοφονήθηκαν το 1447 μ.Χ, από τον Vladislav II.

Το 1455 μ.Χ, ύστερα από πολλά βασανιστήρια, ο Vlad III αφέθηκε ελεύθερος με προμήθειες και ένα άλογο για να επιστρέψει στη Ρουμανία. Για τον αδερφό του δεν γνώριζε τίποτα, παρά μόνο ότι ήταν ζωντανός.
Ενώ οι Τούρκοι πίστευαν ότι θα πάει απευθείας στην πατρίδα του, εκείνος σταμάτησε πρώτα στην Ουγγαρία για να ζητήσει βοήθεια από τον τότε βασιλιά Γιάννος. Του εξήγησε ότι θέλει να ενώσει την Ρουμανία και του ζήτησε χρήματα και όπλα. Εκείνος δεν αρνήθηκε. Στο παλάτι παράλληλα γνώρισε και τη γυναίκα που τον συνόδεψε στην υπόλοιπη του ζωή, Λύντια, κόρη του Ρουμάνου ευγενή Άρον. Πριν γυρίσει στη Ρουμανία φρόντισε να την παντρευτεί.

Ο τάφος του Κόμη Δράκουλα

Ο τάφος του Κόμη Δράκουλα

Το 1456 μ.Χ έφτασε στην Ρουμανία όπου και τη βρήκε μέσα στην αναρχία. Τον θρόνο κατείχε ο Πρίγκιπας Καρλ ο οποίος ευθυνόταν για όλη τη μιζέρια που επικρατούσε στη χώρα του. Ο Vlad πήρε πίσω τον θρόνο του σκοτώνοντας τον Καρλ. Υποσχέθηκε στον λαό του αφοσίωση, πίστη και ότι θα έδιωχνε τους Τούρκους και τους προδότες. Μέσα στον χρόνο αυτό γέννησε και το μοναδικό του υιό, τον Vlad IV.

Το 1457 μ.Χ ο Vlad σκότωσε όλους τους ευγενείς (εκτός του πεθερού του) πιστεύοντας ότι ήταν οι δολοφόνοι του πατέρα του, αλλά και επειδή ήταν πληγή της χώρας του. Ήταν αυτοί που, λόγω των προνομίων που αποκτούσαν, πρόδιδαν έναν ολόκληρο λαό και τις ηθικές του αξίες. Τους παλούκωσε λοιπόν και από τότε βγήκε το παρατσούκλι «Τepes» που σημαίνει «παλουκωτής».
Παρ’ ολ’ αυτά, ο Vlad δεν παλούκωνε μοναχά, αλλά έγδερνε ζωντανούς τους εχθρούς του, τους έβραζε, τους τύφλωνε, τους έκαιγε, τους έψηνε ή τους έθαβε ζωντανούς. Πολλές φορές πριν τους σκοτώσει, τους έκοβε τα γεννητικά όργανα, τα αυτιά ή τις μύτες.

Ο Ανασκολοπισμός (παλούκωμα) ήταν η αγαπημένη μέθοδος του Βλάντ για βασανιστήρια και εκτελέσεις. Ο ανασκολοπισμός ήταν και είναι ένας από τους πιο αποτρόπαιους θανάτους, και ήταν θάνατος χαρακτηριστικά αργός και βασανιστικός.

Ο Βλάντ συνήθως τοποθετούσε ένα άλογο σε κάθε πόδι του θύματος, και έμπηγε ένα αιχμηρό παλούκι μέσα στο σώμα. Η άκρη του παλουκιού ήταν πασαλειμμένη συνήθως με λάδι. Πρόσεχαν το παλούκι να μην είναι πολύ αιχμηρό γιατί προκαλούσε στο θύμα άμεσο θάνατο από Σοκ. Συνήθως έβαζαν το παλούκι στο σώμα του θύματος από τα οπίσθια και το έσπρωχναν ώσπου να εμφανιστεί η άκρη στο στόμα. Παρόλα αυτά, υπήρχαν περιπτώσεις όπου τα θύματα παλουκώθηκαν από άλλα ανοίγματα ή από την κοιλιά ή το στήθος.

Κόμης Δράκουλας

Κόμης Δράκουλας

Την ίδια χρονιά, οι Τούρκοι επετέθησαν στην Ρουμανία και ο Άρον το έσκασε. Ο Vlad συναντήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από τόσα χρόνια με τον αδερφό του, ο οποίος τώρα πια ήταν με το μέρος του σουλτάνου Μεχμέντ. Ο Vlad χάρισε τη ζωή στον αδερφό του και τον άφησε ελεύθερο να γυρίσει πίσω με την προειδοποίηση ότι αν το ξαναβρεί μπροστά του, θα τον σκοτώσει για την μεγάλη αυτή προδοσία.

Από το 1460 μ.Χ μέχρι και το 1464 μ.Χ υπήρξαν πάρα πολλές μάχες με τους Τούρκους. O Vlad ήταν πάντοτε ο νικητής. Φήμες λένε ότι παλούκωσε περίπου 20.000 αιχμαλώτους και ότι έφαγε ψωμί βουτηγμένο στο αίμα τους!
Το 1464 μ.Χ αυτοκτόνησε η γυναίκα του. ο λόγος είναι ότι πίστεψε στο θάνατο του Vlad, είτε από παραπλανητικό μήνυμα των Τούρκων, είτε επειδή όντως τον νόμιζαν για νεκρό, ενώ δεν ίσχυε.
Οι ευγενείς στράφηκαν εναντίον του και έτσι ο Vlad γύρισε πάλι στην Ουγγαρία, στον βασιλιά Γιάννος. Όμως εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο Ραντού μαζί με τον Άρον είχαν φτιάξει πλαστά έγγραφα με την υπόσχεση του Vlad στον Ραντού, να κηρύξουν πόλεμο στην Ουγγαρία, τα οποία φρόντισαν να φτάσουν στα χέρια του βασιλιά Γιάννος.
Ο βασιλιάς Γιάννος φυλάκισε τον Vlad και πρίγκιπας πλέον της Ρουμανίας έγινε ο Ραντού. Φρόντισε να αποκατασταθούν τα προνόμια των ευγενών και όρισε τον Άρον για σύμβουλο του.
Το 1476 μ.Χ ο βασιλιάς Γιάννος ανακάλυψε την απάτη και ελευθέρωσε τον Vlad. Ο Vlad ζήτησε να τον στηρίξει για να κερδίσει πάλι τον θρόνο. Εκείνος του πρότεινε να γίνει καθολικός για να έχει και την εύνοια του Πάπα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να παντρευτεί την κόρη του, την Ilona Szigali.
O Vlad δέχτηκε. Γύρισε στην Ρουμανία και ενώ κατάλαβε ότι μόνο η Τούρκικη φρουρά βρισκόταν στην Ρουμανία, έδωσε αμέσως μάχη για τον θρόνο του και έστειλε τον Ραντού πίσω στον Σουλτάνο.
Την ίδια χρονιά η ορθόδοξη εκκλησία, κατηγόρησε τον Vlad για τον αποχωρισμό του από την ορθόδοξη εκκλησία και για συνομωσία με τον Πάπα και τα φοβερά εγκλήματα που είχε διαπράξει. Η τιμωρία θα ήταν ο αφορισμός του, εκτός εάν απαρνιόταν τον καθολικισμό. Ο Vlad δεν έδωσε και πολύ σημασία. Ένταξε τον υιό του στο τάγμα των Δράκων. Ύστερα από λίγο τελικά η εκκλησία τον αφόρισε.

Μετά την κατάκτηση του Θρόνου ο Πρίγκιπας Μπάθορυ και οι πιο πολλές δυνάμεις του Βλάντ επέστρεψαν στην Τρανσυλβανία ,αφήνοντας τον Βλάντ σε ευάλωτη θέση. Προτού μπορέσει να συγκεντρώσει βοήθεια, Μεγάλο Τουρκικό Στράτευμα εισέβαλλε στην Wallachia. Ο Βλάντ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους με λιγότερους από 4.000 άνδρες.

Ο Βλάντ Dracula σκοτώθηκε στην μάχη ενάντια στους Τούρκους κοντά στην πόλη Bucharest τον Δεκέμβρη του 1476. Μερικές αναφορές κάνουν λόγο για δολοφονία του από άπιστους Βογιάρους της Πατρίδας του την ώρα που ετοιμαζόταν να εκδιώξει τους Τούρκους από το πεδίο της Μάχης. Άλλοι λένε πως περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις του Μολδαβού σωματοφύλακά του. Ακόμη άλλες αναφορές λένε πως ο Βλάντ την ώρα της νίκης, χτυπήθηκε συμπτωματικά(ατύχημα) από κάποιον δικό του άνδρα. Το γεγονός είναι πως το σώμα του τεμαχίστηκε από τους Τούρκους και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Σουλτάνος το επιδείκνυε ως απόδειξη πως ο τρομερός Παλουκωτής ήταν αλήθεια νεκρός. Θάφτηκε στο Snagov, ένα νησί-μοναστήρι κοντά στην πόλη Bucharest….

Το παλάτι του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια Όρη

Το παλάτι του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια Όρη

Στην συνείδηση των απλών Ρουμάνων ο Βλαντ παραμένει ένας λαϊκός ήρωας που προέταξε τον σταυρό του Χριστού στην Ισλαμική επέλαση κατά της Χριστιανικής Ευρώπης

Ο θρύλος του Βλάντ Dracula ενέπνευσε τον  Ιρλανδό συγγραφέα Μπραμ Στόκερ να γράψει το μυθιστόρημα Δράκουλας (Dracula) που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897 και Ανήκει στην παράδοση της γοτθικής λογοτεχνίας και αποτελεί επιστολικό μυθιστόρημα, η δράση του οποίου εκτυλίσσεται μέσα από επιστολές ή ημερολογιακές καταγραφές των χαρακτήρων του. Ο Στόκερ, για να γράψει τον Δράκουλα, μελέτησε κι εμπνεύστηκε από άλλες δουλειές με βρικόλακες, όπως Το Βαμπίρ του δόκτωρ Τζον Πολιντόρι, από την Καρμίλα του Τζόζεφ Σέρινταν Λε Φανού και από τις Δεισιδαιμονίες Τρανσυλβανίας της Έμιλυ Γκέραρντ.

Το μυθιστόρημα αυτό ενέπνευσε τον κινηματογράφο για να δημιουργηθεί ο χαρακτήρας του Κόμη Δράκουλα και πολλές ταινίες.

Tags: