Tips για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος έφτασε η στιγμή των πανελληνίων! Αυτή η περίοδος αγχώνει κάθε μαθητή, όμως ουσιαστικά δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα! Τα έχω περάσει κι εγώ, η αδερφή μου, και με την σειρά του,φέτος, ο αδερφός μου.

Εσείς σαν μαθητές αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μην έχετε άγχος, και όλα τα άλλα θα έρθουν. Το άγχος δεν μας βοηθά σε κάτι, αντιθέτως μας κάνει χειρότερα.  Πρέπει να πιστέψετε στον εαυτό σας, και να σκέφτεστε το μετά! Μετά αρχίζει η καλή ζωή, το έξω, το μηδενικό άγχος!

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με κανέναν, και προπαντώς, μην έχετε σκέψεις του τύπου “Κι αν δεν γράψω?”, “Κι αν τα ξεχάσω όλα εκείνη την στιγμή?”, “Κι αν δεν θυμάμαι τίποτα?”. Όλα αυτά είναι αρνητικές σκέψεις που χρειάζεται να αποβάλλετε! Επιπλέον, την ημέρα πριν τις πανελλήνιες, ξεκουραστείτε! Μπορείτε να κάνετε μία τελευταία επανάληψη, και ύστερα ένα ζεστό μπάνιο θα σας χαλαρώσει, πριν τον ύπνο.

Επιπροσθέτως, φτιάξτε ένα πλάνο. Το να περάσουμε στην σχολή που θέλουμε είναι φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να περάσουμε κάπου άλλου ή να μην περάσουμε πουθενά. Αντιμετωπίστε αυτά τα ενδεχόμενα με ρεαλισμό και καταστρώστε ένα πλάνο για το πώς κινηθείτε σε όλες αυτές τι περιπτώσεις.
– «Αν δεν περάσω εκεί που θέλω, μπορώ να ξαναδώσω την επόμενη χρονιά».
– «Μπορώ να αξιοποιήσω τον χρόνο μεταξύ των δύο εξετάσεων βελτιώνοντας κάποια άλλα προσόντα μου π.χ. ξένες γλώσσες και υπολογιστές, αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία, διερευνώντας παράλληλα και άλλες δυνατότητες εκπαίδευσης (πχ ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, ιδιωτικά κολλέγια)»
– «Μπορώ να τελειώσω μια άλλη σχολή και να μπω μετά στην επιλογή μου με κατατακτήριες»
Ο κάθε ένας  από εσάς πρέπει να φτιάξει το προσωπικό του πλάνο με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τα όνειρα και τις προσδοκίες του για το μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στην αρχή της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας και έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας για να χτίσετε το μέλλον σας. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να χτιστεί. Βρείτε λοιπόν αυτόν ή αυτούς που ταιριάζουν στην περίπτωση σας.

Αναζητήστε υποστηρικτικά δίκτυα.  Συζητήστε  για τις Πανελλήνιες με άτομα που τα εμπιστεύεστε, σας προκαλούν σεβασμό και σας αποφορτίζουν. Μην περιορίζετε τις συζητήσεις σας με τους φίλους σας σε SOS θέματα, μην προβλέπετε τι θα πέσει και μην συγκρίνετε το  πόση ώρα μελετά ο καθένας και τι ύλη έχει καλύψει, γιατί σας φορτίζουν και σας αποπροσανατολίζουν. Ο καθένας ακολουθεί το πρόγραμμα και το ρυθμό του!

Φροντίστε επίσης η διατροφή σας να είναι σωστή. Ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης, που προκαλεί νευρικότητα, ζάχαρης και λιπαρών και η αντικατάστασή τους με φρούτα και λαχανικά, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Έτσι λοιπόν οι αρνητικές σκέψεις θα καταπολεμηθούν, και στην θέση τους θα μπουν θετικές σκέψεις όπως «Είμαι καλά προετοιμασμένος … θα παραμείνω ψύχραιμος και θα παλέψω όποιο θέμα κι αν πέσει … Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου … Θα τα καταφέρω … Θα πάω καλά … Θα πετύχω»!!!!

Να έχετε επιτυχίες!!!!

 

Tags:

 

Για τον Αρθρογράφο

Περισσότερα άρθρα από

 

0 Σχόλια

Αφήστε πρώτος το δικό σας σχόλιο.

Αφήστε το σχόλιο σας

 
 

 
Tips για τις πανελλήνιες εξετάσεις
 
More in LGstyle
Ο Σταμάτης Γονίδης στην Πάτρα!

Και ναι ! Ο ΓΟΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑΑΑΑΑΑΑ πααίδεςςςς....!!!! "Ο Σταμάτης Γονίδης αγαπάει την Πάτρα και η Πάτρα αγαπάει τον Σταμάτη...

Close