Termatofylakas: Δεν ήταν αυτός που απλά μας έδωσε το iphone

Ήθελα τις τελευταίες μέρες να γράψω ένα άρθρο για τον Steve Jobs. Κατάλαβα ότι πέθανε με το που έβαλα στον υπολογιστή μου την Google και είδα το λίνκ στην Apple με την ημερομηνία δίπλα γέννησης και θανάτου του.

Η θλίψη που ένιωσα ήτανε αρκετά μεγάλη και δεν ήξερα βασικά τον λόγο…

Την ίδια μέρα είδα πολλούς να θλίβονται για τον θάνατο του αλλά και άλλους να τον αποκηρύσσουν σαν έναν άνθρωπο που δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο. Διαβάζοντας κάποια μηνύματα στο facebook κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως το παράδειγμα του καπιταλισμού και έναν απλό εκατομμυριούχο ο οποίος όσα λεφτά και να είχε δεν τον έσωσαν από τον θάνατο…

Μα ποτέ κανένας δεν τον θαύμαζε για τα λεφτά που έκανε…

Φυσικά να τονίσω από πριν ότι ο Steve Jobs δεν ήτανε ούτε και θα είναι ποτέ άγιος. Ο ιδρυτής του iphone και του ipad δεν βρήκε το φάρμακο για την αθανασία και ούτε θα πρέπει να συγκρίνετε με ποιητές, επιστήμονες, συγγραφείς γιατί απλούστατα δεν ήτανε στον ίδιο τομέα.

Ο Jobs στον τομέα της τεχνολογίας όμως ήταν πρωτοπόρος και έφερε προϊόντα τα οποία κανένας άλλος δεν μπορούσε να φανταστεί να κάνει. Στην ιστορία δεν μένουν αυτοί που πάνε μαζί με τον όχλο…αλλά αυτοί που σκέπτονται διαφορετικά και παλεύουνε για να στηρίξουν τις διαφορετικές ιδέες τους και ένας από αυτούς ήτανε ο Steve Jobs.

Για να λέμε την αλήθεια όμως δεν ήτανε πάντοτε ο ίδιος άνθρωπος που γνωρίσαμε τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά πέρασε από αρκετές μεταλλάξεις για να μπορέσει να γίνει αυτός που μας έδωσε όλα αυτά τα προϊόντα που λατρέψαμε. Όμως από την άλλη έτσι είναι και η ζωή …κανένας δεν ξυπνάει από την μία στιγμή στην άλλη και λέει:”τώρα θα δημιουργήσω το iphone”.

Αυτά γίνονται μέσα από αρκετές διεργασίες αλλά και πολλές αποτυχίες …και ο Jobs απέτυχε αρκετές φορές για να φτάσει να γίνει ο άνθρωπος που λατρεύεται σαν θεός. Πολλοί τον λατρεύουνε γιατί λένε ότι είχε την ιδέα του iphone…και του ipad… Εντάξει αν θέλουνε να πιστεύουνε αυτό είναι δικαίωμα τους.

Όμως ο Steve Jobs δεν ήτανε αυτός που σχεδίασε το ipad, ούτε αυτός που σχεδίασε τον επεξεργαστή του, ούτε ο υπεύθυνος του marketing της Apple. Αλλά ήτανε αυτός που ένωσε όλα τα πανέξυπνα μυαλά που δουλεύουνε στην εταιρεία της Silicon Valley και τα ώθησε να σκέφτονται διαφορετικά …να κυνηγάνε το άπιαστο …να μην είναι ευχαριστημένοι με ένα απλό καλό προϊόν αλλά να είναι ευχαριστημένοι μόνο με το τέλειο. Έπειτα εφόσον είναι σίγουροι ότι πιάσανε το τέλειο τότε να δούνε πως θα το περάσουνε.

Σίγουρα ο κόσμος δεν θα ήτανε χειρότερος αν δεν υπήρχε το iphone ή το ipad ή το ipod αλλά νομίζω ότι o Jobs δεν θα πρέπει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που απλά έφτιαξε ένα τηλέφωνο αλλά ως ένας άνθρωπος που ώθησε ένα ολόκληρο τομέα να κινηθεί πιο γρήγορα και εξαιτίας του να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί λένε ότι πλέον το Android της Google και τα τηλέφωνα της Samsung είναι καλύτερα από τα iphone. Άλλα σκεφτείτε αυτό, θα είχε βγάλει τέτοια τηλέφωνα τόσο γρήγορα η Google και η Samsung αν δεν είχε βγει το iphone? Μπορεί και ναι αλλά μάλλον όχι…

Αυτός ήτανε ο Jobs, ένας άνθρωπος ο οποίος εμφανίζεται μία φορά στα 100 χρόνια και ανεβάζει το όριο σε ένα τομέα (βιομηχανία/θετικές επιστήμες κτλ κτλ) τόσο πολύ που αναγκάζει όλους τους άλλους να τρέξουν για να μπορέσουν να τον ακολουθήσουνε …και έτσι σπρώχνει και όλο τον κόσμο πιο μπροστά.

Για αυτό θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους, γιατί ήτανε ένας άνθρωπος στον τομέα της τεχνολογίας, -όπως υπάρχουνε και άλλοι- σε άλλους τομείς που σκεφτότανε διαφορετικά και κυνήγησε τα πιστεύω του.

Όχι απλά αυτός που έφτιαξε το iphone…

Tags:

 

Για τον Αρθρογράφο

Περισσότερα άρθρα από | Visit the site of Termatofylakas

 

0 Σχόλια

Αφήστε πρώτος το δικό σας σχόλιο.

Αφήστε το σχόλιο σας

 
 

 
Δεν ήταν αυτός που απλά μας έδωσε το iphone
 
More in Μόνιμες Στήλες
Music Therapy: Baxter Dury
Music Therapy: Baxter Dury

Ο Baxter Dury, γεννήθηκε στο Wingrave του Buckinghamshire και σαν γιος του μεγάλου Ian Dury, είχε την τύχη να εμφανιστεί...

Close